23 Mart 2012 Cuma

Dosya sistemi nedir? - I

Bu yazıda genel olarak dosya sistemlerinin neden kullanıldığını ve dosya sistemlerinin temelde nasıl çalıştığını basit olarak anlatmaya çalışacağım.

Dosya sistemleri seneler içinde teknik olarak çok fazla geliştiklerinden dolayı bu yazı hem eksiktir, hem de basitliği korumaya çalıştığım için çoğu modern dosya sistemi için yalnıştır. Bir de kolayıma geldiği için yazı boyunca disk kelimesini hep block device anlamında kullandım.

Neden dosya sistemlerine ihtiyaç duyarız? 


Dosya sistemleri bir ihtiyaç mıdır yoksa işimizi kolaylaştıran özellikler sundukları için mi onları kullanıyoruz?

Örneğin bir USB flashdiski formatlamadan kullansak daha fazla yerimiz olmaz mı? Uğraşıp 4 GBlık USB flashdiske tam 4GBlık bir dosyayı doğrudan disk I/O ile yazamaz mıyız?

Bu elbette mümkün olsa da, çok uzun bir süre önce dosya sistemleri lüks olmaktan çıkmıştır. Peki neden diskleri illa ki biçimlendirilmiş halde kullanıyoruz? Şöyle ki; disk, disket, CD/DVD dediğimiz şeyler bize şekil olarak yuvarlak görünse de bilgisayar tarafından erişilirken upuzun bir satır gibi kullanılmaktadır. Dolayısıyla;
  1. Bilgisayarın satırın ortasındaki bir dosyaya erişmesi için dosyanın satırın tam olarak neresinde olduğunu bilmesi gerekmektedir.
  2. Yeni dosyalar yazılıp ortalardan eski dosyalar silindikçe satırda irili ufaklı boş alanlar ortaya çıkmaktadır. Bu boşlukları dikkatli ve düzenli bir şekilde değerlendirmek gerekmektedir.
  3. Satırın ne kadarının dolu ne kadarının boş olduğunu anlamak ya da satıra yazılmış dosyaların tamamının isimlerini öğrenmek için her seferinde tüm satırı baştan sona okumak çok zahmetli ve zaman kaybettirici bir iştir.
Aklıma ilk bunlar gelse de daha pek çok sebepten ötürü hemen hemen tüm kaydedilebilir ortamlarda dosya sistemleri kullanılmaktadır. Devamı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder